Humus

humus 3GREGORIAANS KOOR UTRECHT
HUMUS – PROJECT

HUMUS is een interdisciplinair project dat beeldend kunstenaar Agnes de Kok heeft ontworpen met vocalist Lida Dekkers. Uitwerking en definitieve vorm is gerealiseerd door Hein van de Geyn en Anthony Zielhorst.

Humus maakt onderdeel uit van een groter project : het Psalter van Schalkwijk. Geïnspireerd door de Middeleeuwse psaltertraditie schept Agnes beeldende kunst die op de psalmen gebaseerd is, maar dan opgevat in een vrije vorm. Humus is een installatie, ruimtelijke opstelling, die bestaat uit  12 foto’s en 12 geschreven teksten die als banieren aan een geschilde wilgenstok  hangen. De foto’s zijn natuuropnamen in close-up, allemaal genomen in Agnes haar  Schalkwijkse tuin en aan de Lek daar vlakbij.  De tekstbanieren laten  flarden  of zinsneden zien van de psalmen. De banieren zijn een persoonlijke visie op de psalmen, ontstaan door een jarenlang herhaald lezen en luisteren. Het voornaamste thema is de cyclus van groei en verval , het ontstaan van humus (vandaar de titel) nieuwe vruchtbare grond. Het onderliggende thema is het leven ,de schepping en de dood  en dat het sterven  geen eindstadium is , maar een transformatie naar een ander, nieuw leven. In de psalmen worden deze  thema’s veelvuldig en op indringende wijze beschreven.

Bij elke foto is – vanuit deze betekenisgeving – een specifieke muzikale modaliteit gekozen, die contrabassist Hein van de Geyn het kader aanreikt waarbinnen hij gaat improviseren. Afbeeldingen, teksten en modaliteiten hebben richting gegeven aan de samenstelling van het gregoriaans repertoire dat door Gregoriaans Koor Utrecht onder leiding van Anthony Zielhorst wordt gezongen. Het gaat hierbij om een rijke variëteit aan genres binnen het proprium repertoire en om psalmodie.

Humus ging in première tijdens het Nederlands Gregoriaans Festival: Luciakerk in Ravenstein op zondag 1 juni  2008