Getijden

De inspiratie voor de ’Getijden’ foto collages zijn Middeleeuwse getijden boeken. Deze geïllustreerde  boeken werden gebruikt voor het persoonlijk gebed door leken, volgens de kloosterlijke indeling van de dag, de ’Getijden’ genaamd. Naast de geschreven  teksten zijn ook miniaturen geschilderd die een onderwerp uit de tekst uitbeelden. Deze miniaturen bestaan meestal uit een klein ‘schilderijtje’ met een randversiering van bloemen, bladeren en voorwerpen die betrekking hebben op tekst en afbeelding.

Mijn ‘miniaturen’ hebben ook betrekking op de tekst en muziek van het Getijden concert. Maar meer in abstracte dan concrete zin, het zijn geen illustraties van de tekst. Door steeds lezen, luisteren (bij de koor repetities) en kijken heb ik ‘symbolen’ gevonden die voor mij de essentie zijn van de liederen die het koor zingt. Vanaf het begin is hierbij psalm139 voor mij leidend geweest en deze psalm komt in verschillende uitvoeringen en bewerkingen terug in het concert. Het gebruikte beeldmateriaal is van foto’s die ik gemaakt heb bij wandelingen langs de Lek vlakbij mijn huis in Schalkwijk. Het zijn voorwerpen die aangespoeld zijn en ook planten, bomen, weerspiegelingen, gefotografeerd op verschillende tijden van de dag en bij allerlei weersomstandigheden.

Van al die verschillende foto’s heb ik, steeds in hetzelfde format van rechthoek met een vierkant erin, collages gemaakt op de iPad. Al werkend ontstonden er series met cirkels, halve cirkels, spiralen, poorten en voeten. Met als randversiering gespiegelde en bewerkte foto’s van bladeren, bloemen, bomen en takken, waarbij ik geprobeerd heb de sfeer te scheppen van  dag en nacht. Maar ook van de ochtend en de schemering, die veel worden bezongen in de muziek die het koor zingt.

In het midden van de collages staat steeds een vorm centraal die symbool staat voor iets. Zoals het vierkant voor aarde, de cirkel voor hemel, de poort voor overgang of transformatie. De spiraal staat voor groei een verandering en voeten zijn weer een symbool voor aarde en beweging.

De gelijktijdigheid van de getijden, eb en vloed, en de kloosterlijke indeling van de dag werd ik mij voor het eerst bewust bij een bezoek aan de Abdij van Egmond en daar is het idee voor dit Getijden project ontstaan.